QUIPU PROJECT #DiaMundialdelaJusticiaSocial

Avui és el Dia Mundial de la Justícia Social i tot i que aquest any està orientat a una transició justa cap a economies i societats ambientalment sostenibles per a tots, nosaltres dedicarem aquests dies a ensenyar-vos webdocs que militen cap a un món més just de diverses maneres.

Per a encetar aquestes recomanacions, comencem amb The Quipu Project, mostra  que el control humà pot arribar fins i tot a què un govern es consideri apte per a decidir si els seus habitants es poden o no reproduïr.

The Quipu Project

Quipu tradicional
Quipu tradicional

El 1995, el govern peruà d’Alberto Fujimori va introduir el nou Programa Nacional de Planificació Familiar i Salut Reproductiva. Aquest va ser promocionat com una campanya per proveir d’accés a una àmplia varietat de mètodes de control de natalitat que, per primera vegada, incloïa l’esterilització quirúrgica voluntària.

Tot i això, l’esterilització va ser promoguda de forma agressiva a les comunitats indígenes, rurals i pobres. En moltes ocasions sense consentiment. Existeixen testimonis de persones que van ser forçades pels metges o esterilitzades sense consentiment quan visitar l’hospital per un altre motiu. L’any 2000, més de 300.000 dones i 20.000 homes ja havien sigut esterilitzats. 

Aquesta és la premissa de The Quipu Project que ha recuperat el testimoni d’aquells qui van patir les manipulacions mèdiques per tal de fer conèixer la història a arreu del món. Normalment us explicaríem fil per randa en què consisteix, però qui millor que els seus propis creadors per fer-ho?

Les peces són en format podcast perquè per preservar la intimitat de les persones afectades. Al principi, les afectades compartien les històries trucant des de 6 telèfons que els documentalistes van repartir entre la comunitat, més tard van aconseguir la col·laboració de les ràdios locals per fer conèixer el projecte entre la comunitat i aconseguir sumar testimonis.

El dispositiu tècnic i visual s’inspira en els quipu, cordes amb nusos que es feien servir ancestralment al Perú per registrar esdeveniments importants.


Si és la primera vegada que passeu per el nostre blog, no deixeu de visitar el nostre projecte: Amb títol .

 

Publicat per

webdocambtitol

Q-5850017-D Pl. Merce, 12 08002 - Barcelona SPAIN

Enviant aquest comentari acceptes les condicions legals i de privacitat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s